VUODEN LATTIA 2018


Lattian- ja seinänpäällysteliitto ry on valinnut Vuoden Lattiaksi Lahden Lattia- ja seinäpäällyste Oy:n  ja Tarkett Oy:n kohteen Uusi Lastensairaala lattianpäällystetyöt.Lsair02


Kohteen tiedot

Rakennus/Kohde            Uusi Lastensairaala

Työn tilaaja                    HUS

Arkkitehti                        SARC Oy ja arkkitehti Reino Koivula Oy yhteenliittymä                     

Pääurakoitsija                  SRV

Lattiaurakoitsija               LLSP Oy

Lattian rakenne               Liimattava muovimatto sekä mittava ja haasteellinen                                                    lattiakuviointien määrä.


Lattian- ja seinänpäällysteliitto ry on vuodesta 2001 lähtien järjestänyt Vuoden Lattia -kilpailua. Kilpailun tarkoituksena on korostaa lattian merkitystä pintana, edistää laadukasta lattiaurakointia ja lisätä alan arvostusta.


Palaa otsikoihinAjankohtaista

20.6.2018 8.55

Muovimattojen asentamisessa avainasemassa kosteudenhallinta ja tasoitteen käyttö


Lattian- ja seinänpäällysteliitto muistuttaa muovimattojen oikeaoppisen asentamisen ohjeista. Olennaista on varmistaa aina alustan riittävä kuivuus ja käyttää matala-alkalista tasoitetta. Liiton mukaan oikein asennettuna alustaansa liimattu muovipäällyste on turvallinen, kestävä ja toimiva ratkaisu esimerkiksi kouluihin ja korkean hygieniatason sairaalatiloihin.

Muovipäällyste - kuten mikä tahansa muu lattiamateriaali - pitää asentaa oikein. Tärkeintä on huolehtia alustan kunnollisesta kuivumisesta. Kuivumisajoissa pitää ottaa olosuhteet huomioon ja varmistaa, että asennushetkellä alustan, ilman ja materiaalien lämpötila on vähintään +18 ˚C. 

Muovipäällysteen asentamista suoraan betonin päälle ei suositella, vaan välissä tulisi käyttää alkalisuutta alentavaa tasoitetta. Tämä siksi, koska betonin kovettumisreaktiossa muodostuvasta sivutuotteesta johtuen betonin pH-arvo on noin 13. Tämä toimii lisärasitteena alustan mahdollisen liiallisen kosteuden kanssa. Tasoitteen käytön hyödyistä on saatu viitteitä Tampereen teknillisessä yliopistossa käynnissä olevasta tutkimuksesta sekä Ruotsissa kertyneistä kokemuksista. 

Muovimaton kiinnityksessä käytettävän liiman ja tasoitteen tulee luonnollisesti soveltua käytettävälle päällysteelle tuotevalmistajien suositusten mukaisesti. Kun muovipäällysteen asentamiselle vaaditut olosuhteet täytetään, luodaan elinkaaren, puhtaanapidon sekä sisäilmaston kannalta huolettomia lattioita, Lattian- ja seinänpäällysteliitto korostaa. 

”Muovimatot ovat syyttä saaneet huonoa mainetta, kun asennuksen puutteet ovat joissain tapauksissa johtaneet sisäilmaongelmiin. Tämän vuoksi jotkut ovat alkaneet jopa rajoittaa muovimaton käyttöä. Parasta on kuitenkin valita aina kuhunkin käyttökohteeseen sopivin materiaali, ja muovimatto on monilta ominaisuuksiltaan ylivertainen esimerkiksi kovalle kulutukselle alttiissa julkisissa kohteissa”, toimitusjohtaja Jari LahtinenLattian- ja seinänpäällysteliitosta sanoo. 

Urakoitsija löytää ohjeet onnistuneen päällystämisen varmistamiseksi Betonilattioiden kosteudenhallinta ja päällystäminen -julkaisusta vuodelta 2007 sekä SisäRYL 2013:sta. Lattian- ja seinäpäällysteliitto on lisäksi julkaissut tiiviin muovipäällysteiden Näin päällystät oikein -ohjeen. 

Näin päällystät oikein -ohje

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Jari Lahtinen, Lattian ja seinänpäällysteliitto ry,
0400 817 997Jari.Lahtinen@lattia.net

Myyntijohtaja Janne Lauronen, Tarkett Oy,
Janne.Lauronen@tarkett.com

Myyntipäällikkö Arto Juntumaa, Karelia-Upofloor Oy,
Arto.Juntumaa@upofloor.fi

Aluepäällikkö Marko Korvenaho, Oy Sika Finland Ab,
Korvenaho.Marko@fi.sika.comPalaa otsikoihin
Tulosta